skip to Main Content
Ondernemingsplan

Het nut van een ondernemingsplan

Veel ondernemers denken dat een ondernemingsplan onzin is. Ze vinden dat ondernemen vooral doen is en je niet alles vooraf kunt bepalen. Deze ondernemers maken hier een flinke inschattingsfout in, want ook al hebben bedrijven als Google geen businessplan, het heeft wel degelijk nut. In dit artikel lees je meer over het nut van een ondernemingsplan.

Er komt meer bij ondernemen kijken dan alleen een inschrijving bij de KVK. Want waar haal je je klanten vandaan? Hoeveel omzet heb je nodig om van je bedrijf te leven? En wat is je toekomstvisie? Dit omschrijf je allemaal in een businessplan, waardoor je niet alleen soepel begint maar ook al weet waar je met je bedrijf naar toe wil. Er zijn echter nog veel meer voordelen, in dit artikel vind je de belangrijkste.

Gedwongen nadenken

Het schrijven van een ondernemingsplan dwingt je om over allerlei zaken na te denken. Zo kun je een heel tof idee hebben, als je zelf geen geld hebt en de aandelen niet uit handen wil geven kom je niet ver. Door in een ondernemingsplan al rekening te houden met eventuele meerdere financieringsrondes en obstakels, kun je voorkomen dat je alsnog de meerderheid van je aandelen uit handen moet geven.

Expertise: intern of extern

Veel mensen willen gaan ondernemen omdat ze dan altijd kunnen doen wat ze leuk vinden. Helaas is dit niet altijd het geval. Naast je core business moet je namelijk ook tijd inplannen voor zaken als marketing, sales en administratie. Door in je ondernemingsplan alles wat er bij een onderneming komt kijken te benoemen, zorg je dat je een goed overzicht hebt. Aan de hand hiervan kun je bepalen of je bepaalde zaken (zoals je administratie) zelf doet of aan een expert over laat.

Middel tot financiering

Als je een financiering bij een bank of investeerder wil aanvragen, zal je met goed onderbouwde cijfers moeten komen. De meeste banken en investeerders willen namelijk een realistische inschatting van je kosten, omzet, verwachte winst en het exit moment.  Zo weten zij meteen of de investering rendabel is en of ze met je in zee willen. Dit traject kan overigens maanden duren, maar ook ineens heel snel gaan. Ook hier moet je op voorbereid zijn. Op Frankwatching.nl wordt een voorbeeld van Hyves gegeven. Deze site ging in het begin zo ontzettend snel, dat de servers traag werden en gebruikers veel foutmeldingen kregen. In een geval zoals hier beschreven kun je niet maandenlang sparen of wachten op een nieuwe investering. Wanneer je van tevoren afspraken maakt over een extra financiering bij een onverwachts succes, kun je veel sneller op nieuwe omstandigheden inspelen.

Back To Top