skip to Main Content
Crisis-plan

Het crisisplan: stap voor stap

Het is voor veel bedrijven een onzekere tijd. Hoewel de overheid erg haar best doet om de ondernemers te helpen, is dit niet altijd voldoende voor de bedrijven om te kunnen overleven. Gelukkig heeft u zelf deels in de hand hoe u uit deze crisis komt. Hoe? Met een crisisplan. Hier leest u hoe u zelf stap voor stap een crisisplan kunt maken voor uw bedrijf.

Stap 1: Start met de nulmeting

Begin met een nulmeting. Zoek in detail uit wat uw daadwerkelijke omzet, winstmarge en schuldenpositie is. Neem iedere kostenpost mee en geef ze elk een aparte plek. Breng vervolgens de debiteuren in kaart: welke inkomsten komen er nog binnen? Hoeveel klanten moeten nog welk bedrag aan u betalen? Welke omzet verwacht u nog gegarandeerd te kunnen maken in de aankomende periode? En maak tot slot een overzicht van de actuele saldi op uw bankrekeningen (inclusief de G-rekening).

Stap 2: Welke uitgaven kunt u (tijdelijk) opschorten?

Nu u alle uitgaven op een rij hebt staan, ziet u wellicht ook sneller waar wat te besparen valt. Loop kritisch door de lijst heen. Zijn er abonnementen die (tijdelijk) stopgezet kunnen worden? Zijn er kosten van flexibel personeel die u zou kunnen verlagen? Schrappen indien mogelijk is dan het devies.

Stap 3: Overleg met uw crediteuren

Iedereen zit in hetzelfde schuitje en we hopen allemaal dat ons bedrijf na deze crisis weer volop kan draaien. Ga daarom in overleg met uw crediteuren. Is uitstel van betaling mogelijk? Of gespreid betalen? Met een goed gesprek is veel mogelijk.

Stap 4: Beoordeel welke inkomsten nog wél binnenkomen

De inkomsten zijn al in kaart gebracht, maar dat wil niet betekenen dat er niet meer inzit. Kijk of het mogelijk is om toch nog meer inkomsten te genereren. Google hoe collega-bedrijven het nu doen of vraag in uw omgeving om tips over wat u nog wel zou kunnen doen om op korte termijn inkomsten te genereren.

Stap 5: Maak gebruik van de overheidsregeling

De overheid is bereid om te helpen, maak hier dan ook gebruik van. Bereken eerst goed door of u aanspraak op de regelingen kunt maken en vraag daarna aan waar u recht op denkt te hebben. Het is belangrijk dat u de gegevens zo eerlijk mogelijk invult, want als achteraf blijkt dat u geen recht op de regelingen had, zult u het bedrag moeten terugbetalen.

Stap 6: Bepaal het begrotingsgat

Nu u weet hoeveel geld er uitgaat en hoeveel er binnenkomt, weet u ook hoe groot uw financieel probleem is.

Stap 7: Denk vooruit

Nadat de overheidsmaatregelen worden opgeheven, gaan we (helaas) niet gelijk terug naar de situatie van begin maart. Ga ervan uit dat u zeker tot een half jaar na het opheffen van de maatregelen minder omzet zult draaien, dan valt dit (hopelijk) alleen maar mee. De vraag is nu: heeft u voldoende buffer om die periode uit te zingen? Indien dat niet het geval is, kan een krediet-of financieringsoplossing uitkomst bieden.

Bekijk voor extra informatie en uitleg over het crisisplan onze whitepaper, gemaakt in samenwerking met Sprout.

Back To Top