skip to Main Content
Finance

Circulair ondernemen

Circulair ondernemen is, samen met de circulaire economie, enorm in opkomst. Steeds meer bedrijven houden rekening met het milieu en besteden aandacht aan het terugwinnen van grondstoffen en materialen. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar ook van de financiële resultaten. Hier leest u hoe u kunt beginnen met circulair ondernemen.

Begin met circulair ondernemen

Het lijkt een open deur, maar veel ondernemers zijn nog huiverig wat betreft circulair ondernemen. Het klinkt nog wat onbekend en we zijn al snel geneigd om over alles na te denken, er eindeloos over te praten met gelijkgestemden en best cases op te zoeken. Natuurlijk is dit een belangrijk proces, maar hierdoor lopen we wel het risico dat het doel uit het oog verloren wordt. Namelijk het ‘doen’ en beginnen met het circulair ondernemen.

Elk groot idee begint klein

Gelijk vanaf het begin goed zijn in circulair ondernemen is helaas een utopie. Begin daarom klein, maar blijf altijd groot denken. Kleine stappen zijn ook stappen vooruit en u hoeft het niet allemaal in één keer te doen. Een voorbeeld van een circulaire onderneming dat ooit klein begon, is Instock. Zij zijn begonnen met een pop-up restaurant ( in eerste instantie tijdelijk) en maken alleen gebruik van voedsel wat anders toch weggegooid zou worden.

Het bedrijf begon ooit als een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan, en is nu uitgegroeid tot een volwaardige onderneming met drie vestigingen. Inmiddels heeft het bedrijf ruim 330.000 kilo voedsel gered van de afvalbak en brouwt het bier van de aardappelen en het brood wat ze gered hebben.

Hou vol

Circulair ondernemen staat nog in de kinderschoenen. Ondernemers die hiermee beginnen zijn daarom pioniers. Er is geen vast stramien en het pad moet nog uitgestippeld worden. Het kan daardoor voorkomen dat bepaalde innovaties nog te vroeg te zijn. Waar in veel branches het principe show and tell geldt, is het in dit geval show and don’t tell. Laat zien dat het werkt en blijf volhouden.

Samen kom je verder

Veel ondernemers kijken alleen binnen hun eigen netwerk. Samen komt u echter veel verder dan alleen. Het is daarom belangrijk om u ook door andere branches en sectoren te laten inspireren. Een nieuwe blik kan snel tot een nieuwe invalshoek of oplossing van een probleem zorgen.

Back To Top