skip to Main Content
Praten Omdat Je Bedrijf In Financiele Problemen Verkeert

Bedrijf in financiële problemen? Praat met leveranciers en uw verhuurder

Wanneer uw bedrijf in financiële problemen raakt, raakt dit vaak meer dan uw bedrijf alleen. Natuurlijk zijn er zorgen om eventueel personeel en uw eigen situatie. Maar er zijn wellicht ook derde partijen die geraakt worden wanneer u kampt met liquiditeitsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers en uw verhuurder of hypotheekverstrekker. Wanneer uw geldproblemen dermate serieus worden dat u niet meer aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen, heeft dit waarschijnlijk consequenties. Hoe gaat u hiermee om? Het verstandigste is om te anticiperen en proactief te handelen. In dit soort situaties kunt u maar beter iets te voorzichtig zijn dan te roekeloos. Bovendien zult u merken dat er met goede relaties vaak meer mogelijk is dan u denkt.

Bedrijf in financiële problemen? Goede communicatie is essentieel

Natuurlijk hoeft u niet direct van de daken te schreeuwen dat het in financieel opzicht niet goed gaat met uw bedrijf. U probeert uiteraard altijd eerst tot een oplossing te komen en geeft uzelf wat tijd om te kijken of u het tij kunt keren. Tegelijkertijd is het belangrijk om realistisch te blijven en vooruit te blijven kijken. Hoe ontwikkelt de situatie zich? Is er sprake van herstel, uitzicht op herstel of is het niet zeker dat uw financiële situatie op de korte termijn verbetert?

Wanneer u de kans dat u binnen aanzienlijke tijd in betalingsproblemen komt als hoog inschat, is dat een goed moment om in overleg te gaan met andere partijen die geraakt kunnen worden door uw financiële problemen. U kunt eenvoudigweg twee keuzes maken: derden niet inlichten, of derden wel inlichten. Wat u kiest, kan zeer belangrijk zijn voor de samenwerking en wellicht zelfs de toekomst van uw bedrijf.

Waarom praten met partijen die geraakt kunnen worden belangrijk is

De keuze om derden op de hoogte te gaan brengen van (naderende) financiële problemen van uw bedrijf, is vaak een moeilijke. Het kan betekenen dat u een drempel over moet stappen. Een drempel die vaak bestaat uit trots. Misschien schaamt u zich om tegen partners, leveranciers en verhuurders of hypotheekverstrekkers toe te geven dat uw financiële situatie nijpend is. Toch zult u veel vaker beloond worden voor deze beslissing dan gestraft.

Door tijdig belangrijke partijen in te lichten, komt u niet alleen betrouwbaar en integer over; u geeft derden ook de mogelijkheid om met u mee te denken en oplossingen aan te dragen. Vrijwel altijd zal uw eerlijkheid u in dank worden afgenomen. In situaties als deze dient u goodwill nimmer te onderschatten.

Ruimte voor het bespreken van mogelijkheden

Het tijdig waarschuwen voor, of melden van financiële problemen schept ruimte voor anderen om met u mee te denken. Wanneer u hen deze ruimte geeft, zult u merken dat er vaak meer mogelijk is dan u had gedacht. De combinatie van eerlijkheid en tijd zorgt er vaak voor dat leveranciers, verhuurders of hypotheekverstrekkers bereid zijn om tijdelijk andere afspraken te maken. Afspraken die voor u wellicht het verschil kunnen maken tussen omvallen en overleven.

Meldt u problemen pas in een laat stadium, dan is het voor uw relaties aan wie u betalingsverplichtingen hebt vaak te laat. Uw boodschap komt dan als een onaangename verrassing. Zeker wanneer u al niet meer in staat blijkt om aan uw betalingsverplichtingen te voldoen, zal dit vaak kwaad bloed zetten bij de andere partij(en). Zij worden dan namelijk ook direct geraakt en lopen inkomsten mis, zonder dat zij de mogelijkheid hebben gehad om samen met u naar een oplossing te zoeken.

Wij helpen u

Heeft u hulp nodig omdat uw bedrijf in financiële problemen verkeert? Neem contact met ons op. Wij maken graag vrijblijvend kennis met u om te kijken hoe wij u kunnen helpen met een van onze diensten.

Back To Top